Geschiedenis

De geschiedenis van de  “Koninklijke Brassband Utrecht” (KBU) gaat terug tot 1903 toen de fanfare “Onder Ons”, verbonden aan de toenmalige Posterijen, werd opgericht. De fanfare werd in 1972 omgevormd tot brassband. Als personeelsorkest was het jarenlang verbonden was aan achtereenvolgens de PTT, KPG en TNT-Post. Maar vanaf oktober 2010 werd de band verzelfstandigd en ging men verder onder de naam  “Koninklijke Brassband Utrecht”. 

Brassbands komen voort uit de Engelse koperblazers-traditie en kennen een specifieke bezetting die een unieke, fluwelen klankkleur oplevert welke getypeerd zou kunnen worden als ‘zangerig met een licht vibrato’. Zo’n bezetting bestaat  uit zo’n standaard 25 koperblazers, aangevuld met slagwerkers.

Het orkest concerteert regelmatig in de regio Utrecht, zowel zelfstandig als in samenwerking met andere muziekgezelschappen. Het is ook een bekende verschijning in het Utrechtse straatbeeld, waar het geregeld medewerking verleent aan openbare manifestaties, zoals de traditionele aubade op Koninginnedag, de Dodenherdenking op het Domplein en spelen we al jaren bij de herdenking van de bevrijding van Utrecht bij het Polar Bears Monument.

De KBU neemt ook van tijd tot tijd deel aan concoursen in binnen- en buitenland. Zo nam de KBU ook deel aan de Open Franse Brassband Kampioenschappen in Amboise en beide keren eindigde het orkest op de tweede plaats in haar categorie. De KBU komt uit in de 2e Divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM).

Het programma van een KBU concert bestaat doorgaans uit een afwisselende mix van moderne, klassieke en solowerken, swingend en ingetogen, en zowel in bewerking voor brassband, alsook werken die speciaal voor brassbands werden gecomponeerd. Onze 30 leden, in leeftijd variërend tussen de 34 en 82 jaar, en onze dirigent Pieter Koster, streven ernaar om het orkest zich in muzikaal opzicht steeds verder te laten ontwikkelen en om in zakelijk opzicht haar verzelfstandigde positie als amateur muziekgezelschap in de regio Utrecht te consolideren.

Wellicht bespeelt u zelf een koperinstrument en lijkt het u leuk om samen met ons muziek te maken. Let dan op de vacatures die op deze website staan vermeld. Of bezoek een van onze repetities in de kerk van het Leger des Heils op de Schooneggedreef 27 in Utrecht. Vanzelfsprekend bent u altijd van harte uitgenodigd bij onze concerten of concoursen. Houdt u daarvoor de berichtgeving in de regionale pers of onze website in de gaten.